Alla inlägg under mars 2008

Av Maria Thuré - 19 mars 2008 12:09

Under mindre uppptagna stunder på jobbet så läser jag nu en bok som heter: Säker på nätet? En handbok för föräldrar och andra vuxna.


Den handlar om hur vuxna personer ska kunna skydda sina barn mot onödiga risker i internetvärlden. En värld där vuxna inte har kontroll och inte kan skydda barnet från mobbning, groomings och porrnografi.


När en 12-åring  sitter hemma i rummet vid datorn så frågar man bara:

"Vad gör du?"

Barnet kanske svarar. "Jag surfar på nätet".

Som förälder nöjer man sig då vanligen med det svaret.


Däremot om 12-åringen istället är på väg ut genom dörren och man som förälder frågar: "Vad ska du göra?"

Och barnet svarar: "Jag ska ut".

Hur många föräldrar skulle nöja sig med det svaret? Inte mina föräldrar hade gjort det iaf. De hade givetvis frågat var jag skulle och vilka som skulle dit och när jag tänkte komma hem.


Varför undviker man som föräldrar att fråga vad gör du på nätet? Förmodligen på grund av okunskapen när det gäller internet, man är rädd för att fråga om saker som man inte har någon kunskap om.


Boken ger även ett exempel på ett busstreck mellan två killkompisar. Där den ena kompisen fotar med sin mobilkamera den andra kompisen i gympans omklädningsrum. Killen som fotade skickar på kvällen lite ogenomtänkt och mest på skoj kortet på msn till en tredje gemensam killkompis. Efter det raderade han bilden. Bilden var dock nu tack vare den tredje kompisen ute bland skolans alla elever och det hela slutade med polisanmälan. Killen som blev blottad fick utstå personliga lidanden.

Boken väcker många frågor speciellt hos mig som bloggare. Hur medveten är egentligen jag av konsekvenserna av mitt bloggande? Hur mycket av mig själv ska jag egentligen lämna ut?


Och en ännu väsentligare fråga; hur mycket ska jag lämna ut mitt umgänge? Man får ju inte publicera namn och bild som kan kopplas till en annan person som inte  godkänt detta. Hur många gånger har jag frågat Mona om godkännande för att offentliggöra våra personliga singelsamtal? Hur många gånger har jag egentligen frågat min bror om lov att få lägga ut en bild på hans inte ens ett år fyllda dotter? Hur många gånger har jag frågat Maja om lov att få skoja om hennes sexuella läggning? Hur många gånger har jag fått godkännande av Linda Sembrant att få offentliggöra hennes enorma äggkonsumtion? Svaret är nej på alla frågor.


Jag är vuxen och känner dessa personer så pass väl att jag ändå tycker mig kunna göra en vettig bedömning över vad som är okej och inte. Jag har ett utvecklat konsekvenstänkande trots det så händer det att jag balanserar på gränsen och inte tänker på konsekvenserna. Hur ska man då kunna ställa de kraven på en 12-åring?


//Goldfish





Av Maria Thuré - 18 mars 2008 20:46

När jag flyttade in i min lägenhet i maj så var väggarna i TV-rummet militärgröna. Jag lät tre av väggarna behålla den färgen och satte upp en fondtapet på den fjärde väggen.


För någon vecka sedan uttryckte min pappa när han satt i min soffa:

"Jag gillar den miltärgröna färgen, den gör mig lugn."

Jag analyserade det inte vidare utan tänkte bara för mig själv: aha nu har han hört av mamma att jag funderar på att måla om i vardagsrummet och han har säkert ingen lust att agera målarkonsult.


I helgen hade jag besök av en killkompis som uttryckte:

"Den här gröna färgen är skön, man blir lugn av den".


Jag tyckte nästan det var kusligt att att båda sa likadant. Så nu undrar jag? Varför har militärgrönt en lugnande effekt på det manliga släktet? Är det möjligtvis en macchofärg som förknippas med det militära. Och att killar i en militärgrön miljö känner sig kamouflerade och skyddade för utomstående hot.


Jag har lagt målarprojektet på is. Militärgröna väggar verkar ju vara ett hett raggningstips.


//Goldfish

Av Maria Thuré - 17 mars 2008 19:23

Unga modebloggare är väldigt på tapeten. Säga vad man vill om deras åsikter så har de iaf lyckats ragga läsare. Mellan 20 000 - 40 000 läsare per dag. Jag tror att det är deras annorlunda liv som fascinerar läsarna. Jag tänkte dra en liten parallell mellan deras liv som det gett exempel på i bloggen med mitt. För att visa kontrasterna.


Jag tänker dra en parallell till de största:

 Kenza Zouiten   http://kenzas.se

Isabella Löwengrip www.blondinbella.se


Taget från Blondinbella (en tjej som spenderar 10 000 i månaden på shopping. Jag tror inte hon inkluderar matinköp i det).


Just det! Måste visa mitt nya köp, ett ganska oväntat köp men när jag och Mr x traskade runt i Göteborg fick jag världens skoskav av mina pumps så jag kilade in på en butik för att köpa tygskor, dock kom jag ut med ett par converse! Vad tycker ni? Hiss eller diss?


Om detta hade hänt i mitt liv så hade det förmodligen sett ut så här:


Just det! Måste visa mitt nya köp, ett ganska oväntat köp men när jag och min närmaste vän Mona traskade runt i Uppsala fick jag världens skoskav av mina stövlar (äger inga pumps och om jag gjorde så skulle jag aldrig ta på mig de under en en shoppingtur). Jag övervägde att gå barfota men jag kilade istället in på Apoteket för att köpa skavsårplåster. Min ekonomi är väldigt bra för tillfället så jag unnade mig till och med att köpa ett Compeed-plåster. Skavsårsplåstrets Rolls Royce. Vad tycker ni hiss eller diss?


Taget från Kenzas blogg:


För ett par veckor sedan så anställde jag en tjej som godkänner mina kommentarer. Och det var en stor lättnad faktiskt. Dels för att jag slipper sitta & ägna flera timmar åt att godkänna kommentarer, och dels för att jag nu slipper läsa de elaka påhoppen. Det är väldigt skönt, men detta har ju gjort att jag knappt läser era kommentarer nu. Men jag kikar in bland kommentarsfälten då & då och läser vad ni skriver.


En parallell till mig:


Jag funderar seriöst på att anställa någon som godkänner mina kommentarer här på bloggen. Det skulle vara en sådan lättnad. Dels för att jag skulle slippa spendera 30 sekunder varannan dag för att godkänna kommentarerna som Manne då oftast skriver. Och för att jag slipper läsa de elaka påhoppen. Tänk vad mycket tid jag skulle spara. Undra vad jag skulle göra med den tiden? Det blir ju hela 2 minuter på en vecka som jag sparar.


//Goldfish






Av Maria Thuré - 17 mars 2008 07:34

Om man känner sig tröttare än vanligt på en måndag typ fortfarande bakis efter en lördagsutgång. Är man på väg att bli gammal då? Isf. börjar jag bli gammal.



Av Maria Thuré - 16 mars 2008 20:48

Jag låter bilderna tala. (Observera taktiken att servera chips i salladsskål. Då lurar man även personer som kör GI-metoden att käka chips).


Förresten tillläggas bör att det anordnades en tävling där vi tippade resultatet. De tre första platserna skulle tippas och jumboplatsen. Min tippning:


1. Perelli

2. Sanna Nielsen

3. Amy


Jumbo: Frida


Tyvärr så hade vinet gjort sitt när resultatet blev klart så jag vet bara att jag hade rätt på de två första men ganska bra för att vara en tondöv 24-åring som bara kan sjunga barnvisor för mammas dagbarn.


Men.. jag har förmågan att tänka taktiskt.


Schlager gillas av bögar  --> Bögar gillar transvestiter --> Charlotte Perelli ser ut som en transvestit.


Idag har jag mest funderat över varför jag aldrig lär mig att mina gäster ska få dricka i plastglas.


//Goldfish

Av Maria Thuré - 15 mars 2008 12:04

Jag har precis vunnit VM i snällhet. En kompis ringer mig..

"Hej! Har du möjlighet att köpa ett dagen efter piller till mig?"

En ganska stor tjänst att be en person som mig, som till och med tycker det är lite genant att köpa toapapper.


Många som känner mig och mitt crew undrar säkert nu vi som verkar vara ett gäng så oskyldiga tjejer. Har vi verkligen sex? Och det har vi tydligen (ibland är vi till och med så slarviga så att vi har det oskyddat). Men det är inget vi rekommenderar!


Många börjar nu undra vem personen är men det tänker jag aldrig avlsöja. Det är ingen killkompis (oväntat) och det är inte Maja (tok-lesbisk). Det är heller inte Kristin som bor i Australien för hon skulle vara tokbefruktad innan pillret kommer fram. Mer tänker jag inte avslöja.


Att fråga efter ett akut p-piller på Apoteket är detsamma som att säga.

"Hej! Jag hade oskyddat sex igår".

Och det är ju inte alls pinsamt och intimt. Utan det vill man ju gärna skylta med inför en främmande person.


Min semester är iaf räddad. Jag kommer bara behöva ligga i en solstol och ropa på denna kompis när jag behöver någonting att dricka och att äta. En massage är hon också skyldig mig i tanke på att apotekarna gärna ville gå igenom en broschyr med mig om hur pillret fungerade. Detta inför alla kunder.


//Goldfish

Av Maria Thuré - 15 mars 2008 11:28

Idag blev jag återigen påmind över att jag ännu inte nått hela vägen ända upp på vuxenskalan.


1. Var och handlade på Gränby idag runt 11.00 på förmiddagen. 11.00 på Gränby en lördag är det bästa tillfälle man kan välja att göra bort sig offentligt om man vill nå ut till en bred folkmassa. Vanligtvis så brukar jag få plats med min storhandling i en plastkasse. Idag blev korgen överfull och jag valde att ta en pappkasse. (Vuxenpoäng trodde jag). Problemet var bara att jag packade den för tungt och mitt i den centralaste delen av Gränby centrum så går pappkassen sönder och vad jag ska ha i mitt kylskåp blir lika offentligt som Linda Bengtzings kärleksaffär med Magnus Hedman.


Jag började samla ihop alla grejer och lade tillbaka de i den trasiga pappkassen och höll underifrån och bar iväg den till kundtjänst där jag kunde köpa två plastkassar. Min mamma är vuxnare än vuxnast. Hon hade aldrig råkat packa en pappkasse för tungt.


Men jag undrar vad är minst vuxet att packa för tungt eller att beräkna helt fel hur många kassar som går åt. Min brorsa brukar få tre platskassar över när han handlar. Hmm! Talangen att handla har vi tydligen inte ärvt av mamma.


2. Kommer på mig själv när jag kommer hem att det första jag gör plats för i kylen och stoppar in är vinaren till kvällens utgång. Inte så mycket vuxenpoäng där inte.


Men å andra sidan så var jag uppe vid 07.30 imorse (en lördag!) för att göra mig i ordning för en löptur med Mona. Jag har sagt det förr och säger det igen. Jag och Mona är som två gamla kärringar.


//Goldfish

Av Maria Thuré - 14 mars 2008 19:34

Ska man ut och äta i Uppsala i helgen så behöver man ju inte vara orolig för att drabbas av beslutångest


Uppsala restaurangers menyer


Birger Jarl

Pyttipanna


Bowlaget

Pyttipanna


Svenssons Taverna

Pyttipanna


People

Pyttipanna


Le Parc

Pyttipanna


Sysslomannen

Pyttipanna


Saluhallen

Pyttipanna


Vill man ha någonting annat så kan man besöka Flustret. De bjuder nämligen på något så exotiskt som Pyttipanna buffé.


En kompis uttryckte:

"Hörni är det inte märkligt att alla restauranger just i helgen har pyttipanna på menyn"


Jag svarade:

"Det är nog ingen slump. Pyttipanna och bandy SM-finalen hör samman lika mycket som Linda Sembrant och ett 12-pack ägg".  


//Goldfish



Ovido - Quiz & Flashcards